Twijfel over je relatie? Dit kan je eraan doen!

We krijgen allemaal wel eens te maken met twijfel over een relatie. Dat is niet leuk, want die twijfels kunnen jou en je partner flink onzeker maken. Daarom wil je de twijfel graag zo snel mogelijk laten verdwijnen. Maar waar begin je? Nou, bijvoorbeeld met deze tips en vragen die wij voor je verzamelden voor de twijfel over je relatie.

Dit gebeurt er als je twijfel over je relatie hebt

Het vervelende is dat twijfel over je relatie een negatieve invloed op je relatie heeft en de onzekerheid alleen maar kan versterken. Als je niet meer zeker weet of het goed zit met je relatie, ga je er kritisch naar kijken. Mogelijk creëer je hierdoor onbedoeld afstand tot je partner. Het kan ook gebeuren dat je de ander verwijten gaat maken. Als jij twijfelt, doet de ander waarschijnlijk iets verkeerd. Maar is dat wel echt zo? Soms ga je zelfs argumenten zoeken om je gevoel te bevestigen. Je twijfelt immers niet voor niets, toch? Voor je het weet, creëer je verhalen in je hoofd die niet eens per se waar zijn. Dit is niet hoe je het wilt en daarom zou het fijn zijn deze situatie zo snel mogelijk op te lossen door de twijfel over je relatie weg te nemen.

Waar komt de twijfel over je relatie vandaan?

Om de twijfels over je relatie op te lossen, doe je er goed aan je eerst af te vragen waar ze eigenlijk vandaan komen. Dit is een lastige vraag waar helaas geen pasklaar antwoord op is. Twijfels over een beginnende relatie kunnen bijvoorbeeld door eerdere ervaringen komen. Want wat als het niet goed loopt, net als de vorige keer? Of misschien weet je niet zeker of de ander jou echt zo leuk vindt. De twijfel kan dan als een soort beschermingsmechanisme tegen de angst voor bijvoorbeeld afwijzing werken. En soms is je relatie niet eens de oorzaak voor de twijfel. Ben je altijd een twijfelaar, ook als het over andere dingen dan je relatie gaat? Probeer voordat je iets gaat doen dus eerst helder te krijgen waardoor je gevoel vandaan komt.

Heb je twijfel over je relatie? Wij hebben 3 tips

Twijfels in een relatie zijn vaak normaal, maar niet leuk. Daarom wil je ze het liefst zo snel mogelijk wegnemen. Elke twijfel is anders en vooral erg persoonlijk. Daarom is er geen kant-en-klare oplossing. Maar deze drie tips kunnen je wel helpen duidelijkheid over je twijfels en een mogelijke oplossing te krijgen.

1. Zoek het eerst bij jezelf.

In een relatie zijn natuurlijk twee personen verantwoordelijk. Toch zijn we soms geneigd het probleem bij de ander te zoeken. Bedenk dan dat jouw emoties en gevoelens van jou zijn en de oorzaak dus ook best eens bij jou kan liggen. Welk gevoel zorgt ervoor dat je twijfelt? Welke verwachtingen, meningen en ideeën liggen hieraan ten grondslag? Kan en wil je hier eventueel iets aan veranderen?

2. Als twijfel over je relatie de overhand neemt, kan het goed zijn om wat tijd in je eentje door te brengen

Doe eens dingen die jíj leuk vindt en ontdek wat je belangrijk in het leven vindt. Kijk vervolgens wat voor gevoel hierbij ontstaat. Heb je zin om deze dingen met de ander te delen?

3. Spreek je gevoel uit en praat erover.

In de eerste plaats kan je dat met je partner zelf doen. Zorg er dan wel voor dat je eerst zelf goed hebt nagedacht en je weet wat je over de relatie en twijfel wil zeggen. Je wilt de ander immers niet onnodig onzeker, of zelfs verdrietig maken. Onze persoonlijke vragen voor een betere relatie kunnen een goede start van een gesprek zijn. Of praat juist met iemand die er van een afstandje naar kan kijken. Kies iemand die je vertrouwt en die eerlijk advies durft te geven.

Zet de twijfel over je relatie eens helemaal uit

Misschien denk je nu: ik twijfel zoveel over mijn relatie, ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen. Als dat zo is, kun je proberen een tijdje alle twijfels uit te zetten. Probeer een paar dagen niet te achterhalen waar de twijfel vandaan komt en of die terecht is. Ga voor de volle 100% voor je relatie, besteed aandacht aan elkaar en doe leuke dingen samen. Ga goede vragen stellen om elkaar beter te leren kennen en nieuwe kanten van elkaar te ontdekken, bijvoorbeeld met de Vertellis Relatie editie. Kijk eens wat er dan gebeurt. De kans is best groot dat je plotseling een antwoord hebt op de vraag of je iets met de twijfel moet doen. Of misschien voel je wel weerzin om veel energie in de relatie te steken, ook dat is een antwoord op je vraag. En in het allerbeste geval… ben je de twijfels na een paar dagen helemaal vergeten.

Onthoud: twijfels in je relatie zijn normaal

Twijfels zeggen niet altijd iets over of je partner de ware is. We leven in een wereld waarin social media ons constant laat zien hoe leuk anderen het hebben, waarin we met dating apps heel snel nieuwe mensen leren kennen en waarin we constant worden aangespoord het maximale uit het leven te halen. Niet gek dat je je dan soms afvraagt: is dit alles? Is er niet ergens op de wereld iemand die nóg beter bij me past? Ja, het zou zomaar kunnen dat aan de andere kant van de aardbol iemand rondloopt die nog leuker, slimmer, knapper en grappiger is. Maar doet dat er echt toe? Is die gedachte het echt waard om een punt achter je huidige relatie te zetten?

Als eerdere ervaringen voor twijfels over een beginnende relatie zorgen, moeten jullie elkaar misschien gewoon nog beter leren kennen, bijvoorbeeld met onze 25 vragen voor je vriend of 25 vragen voor je vriendin. Als je nog twijfelt over je relatie, betekent het dat je nog geen beslissing genomen hebt. Waarschijnlijk zijn er dan nog te veel pluspunten om je relatie te verbreken, anders had je de knoop al doorgehakt. Het is daarom belangrijk om te onthouden dat twijfels in je relatie normaal zijn en ook vanzelf weer kunnen weggaan. Die gedachte haalt de druk van de ketel en kan soms zelfs voldoende zijn om de twijfel over je relatie te laten verdwijnen.

Bron: vertellis.nl
Geplaatst: 12 feb 2022