Opnieuw verliefd worden op je partner: zo doe je dat

We kennen de uitspraak ‘de liefde is op’ wel. Sommigen van ons (zo niet: de meesten van ons) voelen dit wel eens tegenover onze partner. Dit hoeft niet direct alarmerend te zijn. Het kan een dagje duren, of misschien zelfs maar een paar uurtjes. Maar wat als je het steeds vaker begint te voelen? Betekent dit dan dat de relatie tot zijn einde is gekomen? Of is er nog hoop om de vonk weer in de relatie te krijgen?

Het beëindigen van een relatie hoeft niet de nummer één reactie te zijn op ‘de liefde is op’. Zoiets kan wel van toepassing zijn als bijvoorbeeld één van de partners vreemdgaat, mishandelt (fysiek, emotioneel, enz.) of jullie zwaar in de problemen werkt op financieel gebied. Maar voel je je niet meer verliefd op je partner? Dat is niet het einde van de wereld. Sterker nog: er zijn manieren om ervoor te zorgen dat de liefde en verbondenheid tussen jou en je partner weer op hetzelfde niveau komt als toen jullie net begonnen met daten.

Het ligt in de kleine dingen
Mis je bijvoorbeeld de kleine, lieve gebaren in een relatie? Maak er weer een gewoonte van om elkaar een kus te geven als één van jullie vertrekt naar werk en als diegene weer thuis komt. Of pak een vervelend klusje op die je partner op zijn of haar to do lijst heeft staan. We denken snel dat grote, drastische veranderingen dé oplossing zijn, maar niks is minder waar. Probeer ook minder snel geïrriteerd te raken om de kleine dingen. Is je partner vergeten de vuilnis buiten te zetten? Of heeft je partner deze ochtend het bed niet opgemaakt? Maak je hier niet druk om! Zo voorkom je ook onnodige ruzies om de kleinste dingen.

Probeer nieuwe dingen uit
Nieuw is altijd spannend en leuk. Routines zijn fijn, maar op een gegeven moment ben je deze toch wel zat. Elkaar verrassen is een goed idee. ‘Ontvoer’ bijvoorbeeld je partner naar een stad (waar jullie nog nooit zijn geweest) voor een weekendje weg, reserveer voor jullie tweetjes bij een restaurant zonder dat je partner dat weet of kook een keer zijn of haar favoriete gerecht thuis. Hoe klein of groot het ook is, verrassingen zijn leuk. Jullie kunnen ook zoeken naar een nieuwe hobby! Bezoek een evenement, ga naar een workshop toe of gooi al jullie knutselspullen op de eettafel en kijk wat er gebeurt. Op deze manieren breng je ook bewust tijd door met je partner; iets wat we snel kunnen vergeten door onze telefoons, laptops of tv’s.

Ligt het ‘probleem’ dieper dan dit?
Niet alle relatieproblemen liggen aan de oppervlakte en zijn ook door de bovengenoemde dingen op te lossen. Het kan ook zijn dat de kern van het probleem veel dieper ligt; iets waar je je absoluut niet voor hoeft te schamen. Via EFT kun je niet alleen de bron van jullie relatieproblemen aanpakken, maar kunnen jullie ook kijken naar jullie individuele kern. Jullie kunnen ervoor kiezen om gelijk te duiken in therapie en de problemen hard maar krachtig aan te pakken, maar jullie kunnen ook beginnen met een cursus, zoals de ‘Houd Me Vast’-cursus. Meer liefde en verbondenheid creëren in een relatie is mogelijk, of dat met therapie is of met elke dag een kusje geven.

Bron: eft.nl
Geplaatst: 25 september 2020