Wanneer ga ja naar de relatietherapeut?

 systeemtherapie

In de praktijk komen mensen regelmatig te laat bij een therapeut. Ze hebben elkaar dan vaak al veel pijn gedaan. Het herstel van de relatie is dan veel ingewikkelder en langduriger, dan wanneer je bij de eerste haarscheurtjes al een goed gesprek hebt bij een relatietherapeut.

Relatiedeskundige Sylvia van der Spek

Veel mensen vinden het heel moeilijk om naar relatietherapie te gaan. Deze stap wordt vaak niet makkelijk gemaakt. Jammer is dat toch. Want vaak krijgen we vanuit onze opvoeding niet het beste voorbeeld en stap je dan ook vaak in dezelfde valkuil als jouw ouders. Relaties zijn vaak heel ingewikkeld en het kan heel verfrissend werken als er een derde meekijkt bij jullie problemen.

Vuile was

Ook zijn de problemen vaak privé van aard en heb je geen zin om de vuile was buiten te hangen. Je blijft dan eigenlijk zelf een beetje rondlopen en tobben op een probleem, zonder dat je tot een oplossing komt. Een relatietherapeut zal nooit jullie problemen vertellen aan anderen. Daar ben je bij een bekende niet zo zeker van.

Alleen

Wat doe je als jij wel wilt, maar jouw man niet? Ga dan gewoon toch, maar dan alleen! Ik heb menig stel geholpen door alleen de vrouw te coachen. Je kunt namelijk ook in je eentje de relatie veranderen door jouw eigen gedrag te veranderen. Een relatietherapeut helpt je in je kracht te gaan staan en te kijken wat je zelf kunt doen om de relatie in de richting te laten veranderen waar jij gelukkig van wordt.

Baat bij therapie

Het antwoord op de vraag wanneer relatietherapie noodzakelijk is, is dus eigenlijk dat ieder stel baat heeft bij een gesprek met een relatietherapeut. Ik ken geen stel waarbij alles vanzelf gaat. Een relatietherapeut kan jullie helpen om conflicten of moeilijkheden te verhelpen en de relatie liefdevol te laten zijn.

Geplaatst op: 16 mei 2014
Bron: www.relatieraadsel.nl