Werken aan je relatie


EFT Systeemtherapie MeppelIntimiteit en verlangens

Heb jij je verlanglijst voor je relatie al klaar? Het is spannend om je verlangens te delen met je partner. Het uitwisselen van verlangens leidt tot meer verbondenheid en tevredenheid in je relatie.

Ken jezelf

Intimiteit begint bij jezelf: ken jij je eigen verlangens? Wat maakt je blij? Wat geeft je verbondenheid, met jezelf, met je partner, met het leven? Soms proberen mensen een leegte in zichzelf op te vullen met eten, spullen of activiteiten. Dat geeft meestal geen voldoening. Het gaat om oprecht genieten in het hier-en-nu, van de kleur van bloemen, de smaak van fruit, water dat langs je lichaam stroomt als je zwemt. Vaak gaat het om kleine dingen. Alleen al het verlangen daarnaar kan levenslust en plezier brengen.

 

Durf ze te uiten

Je verlangens kennen is één ding. Ze onthullen aan je partner iets anders. Als je vertelt over je verlangens, kun je afgewezen worden. Daarom worden verlangens soms weggedrukt. De kunst is je relatie veilig te maken en ze te durven uiten: ‘Ik vind het heel spannend om dit te zeggen, misschien vind je het raar en ik hoop dat je dan toch nog van me houdt, ik zou heel graag eens (vul zelf in).

Verschillende soorten

Het is fijn als partners elkaars verlangen kunnen vervullen, maar niet altijd haalbaar. Mannen en vrouwen hebben evenveel verlangens. Ze hebben echter verschillende soorten verlangens. Gemiddeld genomen houden mannen ervan samen dingen te doen en vinden zij een positieve sfeer in de relatie belangrijk. Vrouwen houden doorgaans van praten en het uitwisselen van gevoelens. Het kan de verbondenheid tussen jullie al versterken als je je verlangens aan elkaar durft te laten zien. Ook al kan de ander er niet in mee gaan, jouw verlangen mag er zijn.

Geplaatst op: 5 december 2014
Bron: mirro.nl